Picual

Picual: amb personalitat

Característiques

És la varietat d’oliva més cultivada al món. La trobem al sud de la Península i sobretot a Jaén. El seu nom fa referència a la forma de l’oliva, que acaba en punxa.

La mateixa varietat conreada en diferents terres adquireix una personalitat pròpia.

El seu oli es molt apreciat gràcies a la seva estabilitat (té un alt contingut de polifenols). Aquesta característica fa que sigui un gran resistent a l’oxidació i, per tant, les propietats de l’oli acabat de moldre es conserven durant més temps.

Quan l’analitzem sensorialment, ens adonem que és un oli amb molta personalitat, amb molt cos, amb molta intensitat. L’oli picual és característic perquè té un punt d’amarg i picant, i desprèn notes d’herba verda i tomaquera.

Propietats

Aquesta varietat ens aporta un alt contingut en àcid oleic, que és un dels responsables de la reducció del colesterol dolent (LDL), i augment del colesterol del bo (HDL). Aquest és molt aconsellable per a persones amb tendència a tenir el colesterol alt.

A més, l’oli picual, pels seus alts continguts de polifenols, és excel·lent en la cura del nostre aparell cardiovascular: en millora la circulació i el seu funcionament.

El recomanem per a…

Carns, formatges, guisats o estofats perquè és un oli que té un gust potent i molt cos. A més, aquest oli aguanta les seves propietats encara que el temps de cocció sigui elevat.

També és ideal per a amanides verdes, ja que els dona un toc especial.

Els amants de l’oli OVE han de degustar-lo només amb pa. Els gustos i aromes que se’n desprenen són espectaculars!